Piata imobiliara este pregatita pentru Noua Casa?

Piata imobiliara este pregatita pentru Noua Casa?
  • 01/03/2013

Oficialii statului vor sa garanteze doar credite ipotecare destinate achizitiei de locuinte noi, din dorinta de a stimula sectorul constructiilor si, implicit, economia. La finalul anului trecut, reprezentan?ii Executivului si-au anuntat intentia de a transforma programul Prima Casa în „Noua Casa”. În noua formula, cei care vor dori sa beneficieze de conditiile preferentiale ale unui credit co-garantat de catre stat (cea mai mica dobânda pentru un credit ipotecar si avans minim de 5%) vor putea sa aleaga doar dintre apartamente nou-construite.

Chiar daca oficialii statului nu au dat pâna acum mai multe detalii despre momentul implementarii acestei schimbari, iar programul Prima Casa continua momentan în vechea formula, o întrebare legitima este în ce masura este pregatita piata autohtona pentru o asemenea schimbare.Cea mai mare problema a pietei rezidentiale noi în momentul de fata este ca nu exista o oferta la un nivel sustenabil de pret. In acest moment, piata nu este pregatita (pentru cererea venita prin programul Noua Casa)

Înca un an de Prima Casa? Pentru anul în curs, bancile participante la programul Prima Casabeneficiaza de un plafon total de garantare în valoare de circa 793 de milioane de euro, potrivit datelor FNGCIMM. Tinând cont de aceasta suma, statul ar mai putea garanta de acum încolo peste 21.000 de credite de acest tip, la o valoare medie a garan?iei de circa 37.500 de euro. Acest volum ar putea fi suficient chiar si pentru un an de zile, în conditiile unui ritm de finantare de intensitate medie, similar anilor 2010 si 2011. În 2012 au fost acordate peste 26.000 de credite tip Prima Casa, ajungându-se astfel la un volum total de 81.000 de împrumuturi aprobate prin acest program. La finele lunii decembrie 2012, valoarea totala a împrumuturilor ajunsese la 3,17 miliarde de euro.

Printre efectele pe care le-ar putea avea demararea programului Noua Casa asupra pietei rezidentiale:
1. Ieftinirea apartamentelor vechi:

Limitarea vizibila a tranzactiilor cu apartamente vechi – si cu locuinte în general – ar fi cea dintâi urmare a deciziei statului de a garanta doar credite pentru unitati locative nou-construite. Principalul efect pe termen scurt este ca vor scadea preturile la apartamentele vechi. De obicei, când au loc socuri de acest gen, exista un mic blocaj, dupa care piata se reechilibreaza. De fiecare data când s-a oprit Prima Casa, preturile apartamentelor vechi cu scazut cu 5-10%. 

2. Alinierea pre?urilor apartamentelor noi la plafoanele impuse de stat:
În contextul unei cereri sporite pentru apartamente noi, dublata de o oferta limitata pe un palier sustenabil de pret, în cazul unitatilor locative noi cu preturi foarte joase pot avea loc usoare scumpiri, în vreme ce apartamentele cu preturi moderate vor consemna stagnari. De asemenea e posibil sa avem de-a face cu cresteri de preturi, stimulate si de scumpirea materialelor de constructii, a fortei de munca.Cresterile vor fi însa tinute în frâu de plafoanele impuse de program.

3. Stimularea sectorului construc?iilor, dar pe termen lung: Un efect pozitiv al demararii programului Noua Casa ar fi cresterea fondului locativ actual, prin stimularea constructiilor noi.

 

Ne puteti contacta pe